Aandachtspunten bij User Interface advies
  Efficiënt werken (sneltoetsen)          Vensterhiërarchie          Vensterindeling       
  • Efficiënt werken: sneltoetsen
    Eerst even over ervaren gebruikers (super/expert users). Die moet je koesteren, want ze leveren een belangrijke bijdrage aan het resultaat. Eén van hun behoeften is efficiënte bediening van applicaties: ze weten inmiddels prima hoe alles werkt en willen graag naar een hogere versnelling...dat moet dan wel kunnen. Daarom zijn sneltoetsen wat ons betreft onmisbaar: het werkt 10 - 40% efficiënter (met dezelfde inspanning) en voorkomt muisgerelateerde klachten!

    Bij het implementeren van sneltoetsen is het aan te raden om volgens vaste conventies te werken: gebruikers leren één systeem en kunnen dat overal toepassen (in plaats van telkens lukraak gekozen sneltoetsen te moeten leren). Hieronder enkele voorbeelden van standaard conventies:
  •  


Logische tabvolgorde


Tabbladen selecteren


Focus in het juiste element, gebruik van default knoppen


Selecteren met (ALT) + Onderstreepte letter


Selecteren met eerste letters

  • Vensterhiërarchie
    Een goede vensterhiërarchie is met name belangrijk bij mulitasking: kun je makkelijk wisselen tussen taken en zo ja, hoe snel ben je weer terug in je workflow?

    Bij afgebakende taken volstaat vaak één hoofdvenster, maar bij diverse taken werkt een hoofd- / subvenster hiërarchie beter. Kijk naar Outlook: het hoofdvenster geeft toegang tot modules (Email, Agenda, etc.) en subvensters dienen voor specifieke taken (email opstellen, afspraken bijwerken). Je kunt meerdere taken gelijktijdig uitvoeren en deze ook herkennen.

    Ook het correct inzetten van dialoogvensters (taak afronden alvorens verder te gaan) en feedback draagt sterk bij aan een goede workflow. 
     
  • Vensterindeling en presentatie
    Het is belangrijk dat een gebruiker in één oogopslag ziet waar hij is of moet zijn. Denk hierbij aan
    labeling, positionering en context afhankelijkheid van actie-/inputelementen en menu's. Soortgelijke taken en processen vereisen bovendien een consistente en heldere vensterindeling.

    Ook externe consistentie is in dit opzicht een belangrijke succesfactor: herkenning op basis van bestaande ervaringen verlaagt de leercurve en verhoogt de acceptatie.